Boboiboy Preposition Box..

Bulan April ni turn Panitia Bahasa Inggeris buat pameran di perpustakaan. Fikir punya fikir idea lain dari yang lain, maka muncul lah dalam fikiran untuk buat something about preposition. Kebetulannya baru je mengajar preposition minggu lepas. Lastly, ambik keputusan untuk buat preposition box bertemakan karektor Boboiboy. Harapannya dapat la menarik minat murid-murid yang melihatnya.

 Dalam proses..search gambar di internet dan cari kotak yang sesuai. Lama jugak memikirkan susunatur dan cara bagaimana nak menyusunnya pada kotak.


 Hasilnya setelah siap. Guna kotak soap dish, then batang penyokong tu guna casing wayar elektrik dan tapak dia guna pencil holder hadiah anak murid Hari Guru 4 tahun yang lalu.

 Pandangan sisi. Kotak tu memang sengaja designed supaya boleh dipusingkan 360 darjah. 

 Pandangan belakang..
Read more

Pengalaman first time guna Frog VLE

Hari ni kelas tambahan cuti sekolah. Rasa2 dah sedia nak dedahkan murid2 dengan Frog VLE. So, malam tadi sempat create satu site yg bertajuk Let's Learn Pronounciation. Ada 4 page dlm site tu. 1st page masukkan notes tentang types of pronounciation marks. 2nd page embed video berkaitan tajuk dari youtube. 3rd page embedkan webpage yg ada flash games ttg pronounciation. 4th page saya letakkan external link ke website zoom A.




Sesi dimulakan dengan penerangan nota pronounciation mark menggunakan LCD projector. Kemudian, murid ditayangkan dengan video dlm site tadi. Video yg boleh dipause dan play membolehkan saya memberikan penerangan tambahan kepada murid2.


Selepas itu, murid2 diberi chromebook setiap seorang. Setelah mereka mengisi log penggunaan chromebook yg berupa google form, mereka diajar untuk log in ke laman frog menggunakan Yes ID dan password masing2.

Oleh kerana ini adalah pengalaman pertama mereka menggunakan chromebook dan akses ke laman frog, ianya agak memakan masa yg lama tambahan pula kelas hari ini merupakan kelas ranking ketiga. Walaupun begitu, ia tidak mendatangkan banyak masalah kerana budak2 sekarang memang sedia terdedah dengan teknologi ict.


Read more

Cara Log Masuk Ke Laman Frog VLE

Terdapat 2 URL (alamat) yang boleh digunakan untuk log masuk ke laman Frog VLE.

Cara Pertama
1. Taipkan yes.my dalam kotak address di browser anda. Jangan taip dalam kotak search.

2. Klik pada 1BestariNet.


3. Klik LOGIN.


4. Isikan Yes ID dan password anda.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Cara Kedua :
1. Taipkan https://jba2038.1bestarinet.net  dalam kotak address di browser anda. Jangan taip dalam kotak search.

2. Anda akan dibawa terus ke page seperti di bawah. Isikan Yes ID dan password anda.

Read more
Related Posts with Thumbnails

Semakan Yes ID Guru

Followers

Recent Comments

Recent Comments Widget