Bila kelawar bersarang..

Salam buat semua..

Sejak 2 minggu ni, saya agak pening dengan masalah yang mula membelenggu kepala ni. Semuanya gara-gara si kelawar yang sedap-sedap melepak kat bumbung rumah saya ni. Kalau setakat melepak tu tak apa la jugak. Ini tidak..sedap je 'membuang' merata-rata. Akibatnya...

Hmm..kalau dulu boleh gak la nak menyapu or vakum rumah ni selang 3, 4 ari. Sekarang ni, kalau hari-hari tak menyapu, maknanya penuh la lantai ni ngan najis dia.

Borak-borak dengan kawan, dengarnya kalau nak panggil expert dtg settlekan masalah ni kena keluar kos banyak gak. Maklumlah dah namanya pun expert..boleh la charge lebih atas nama expert tu. Kawan tu cadangkan buat sendiri je. Dia cakap kalau panggil org datang pun..apa yang dia buat mula-mula halau kelawar tu then pasang jaring. So, kalau buat sendiri pun boleh gak.

Camne nak halau kelawar tu? Satu petuanya, pasang lampu kalimantang kat bumbung rumah. Katanya kelawar akan lari kalau terang. Setakat hari ni belum ada daya lagi nak memanjat..tunggu la weekend kalau takde extra class kat sekolah baru buat projek memanjat.

Kawan2...ada cadangan lain tak?
8 Responses
  1. tice Says:

    salams cikgu Idris...

    Betul tu ..Memang merimaskan kalau kelawar punye 'DOWN'DOK berserapai kat rumah..UJIAN dari Allah semuanya ini...InsyaAllah ada jalan penyelesaiannya...Sama-sama kita berusaha ke arah itu..Yang penting,kita kene bersabor and hindari rasa MARAH terhadap serangga itu..macam kalau MAKMENTI menyerang rumah kita tu...kita tak boleh marah kan?

    Ummi ada terbaca dua artikel mengenai kaedah MENGhalau kelawar..Cer layari link yang ummi bagi nie..Semoga segala HASRAT cikgu & familidapat diREALISASIkan dengan izinNYA..InsyaAllah,

    http://kawalanserangga.blogspot.com/2009/07/bagaimana-syarikat-pest-control.html

    http://sharifahazizah.blogspot.com/2009/10/petua-menghalau-kelawar.html


  2. Cikgu Idris Says:

    to tice:

    terima kasih 4 the links..


  3. miss3808 Says:

    pas ni kena selalu basuh lantai ek... heheh... kelawak nyer pasal.. ^^


  4. sop Says:

    wah, kelawar dah buat port..
    mesti ada sesuatu yg menarik kat situ kot.. :)
    contoh batman ker.. hehehe

    harap cepat selesai malasah cikgu


  5. kat rumah pun letak lampu kat bumbung rumah... itu baru berkesan..


  6. Cikgu Idris Says:

    Muhammad Izzul Faizie :

    Skang ni dah 2 minggu pas letak lampu kat bumbung tu..alhamdulillah, nampak ada kesannya. Dah kurang sikit la. Moga2 lari terus semuanya.


  7. Anonymous Says:

    saya ada gak letak lampu tu..p kurang berkesan..last2 panggil tukng rumah suruh tutp lubang tu...dia kata, punyalah banyak kalalawar tu...ntah brp keturunan da kat atas tu...terpaksa dia bukak atap rumah...p dia tak tutup lobang kat atas tu!lepas 3 minggu...ada g kalalawar masuk!...padahal lampu da pasang 24jam...tensen nyerrrrrr


  8. Anonymous Says:

    salam...sy pn alami mslh yg sama...sy dh pn pasang lampu kt bumbung...mmg bkesan..tp kurangkn je ..tak la smuanye lari..tapi mslh lain dtg...bil elektrik tinggi plk..he3...ad cr lain ke...


Related Posts with Thumbnails

Semakan Yes ID Guru

Followers

Recent Comments

Recent Comments Widget