Jom Art Attack - Kostum Angry Bird

Assalamualaikum wrt wbt


Sekarang ni di kebanyakan sekolah rendah di Simpang Renggam tengah sibuk dengan sukan tahunan. Macam biasa, selain melatih atlit2 rumah sukan, cikgu2 juga sibuk menyediakan pasukan perbarisan. Tak ketinggalan saya dan rakan2 guru Rumah Kuning, nak kena kekalkan title Johan Perbarisan yang dah dimenangi 2 tahun berturut2. 


Dua tahun dah rumah kami bermaskotkan Tweety..kali ni nak buat perubahan, Angry Bird yang dipilih. Kalau Tweety dulu memang dah ada dibeli kostumnya, kali ni kena buat sendiri la nampaknya. Nak beli tak tahu kedai mana ada jual. Saya pun dengan terpaksa relanya offer nak buat wlpun dalam hati mcm tak sure je boleh buat ke tak. Almaklum, bab jahit menjahit ni org perempuan lebih mahir. Saya jahit kaki seluar boleh la. (Teringat masa zaman form 4 dulu, sibuk mengecikkan kaki seluar biar nampak fit). Guna mesin jahit pernah jugak la sesekali, masa kecik2 selalu gak tengok mak saya menjahit baju.

Balik rumah, mcm biasa merujuk sifu la, siapa lagi kalau bukan Mr. Google.Hrmm..gambar kostum angry bird memang banyak, tapi mcm susah je nak buat. At last, terjumpa satu website ni yang memang dia bagi tutorial camner nak buat kostum angry bird. Cuma tak leh nak follow 100%, banyak gk steps yang saya ikut kepala sendiri je..hehe..


Jom berkongsi...


Bahan yang diperlukan : 

1. Kain kuning dan putih (kalau ikut web tu guna kain 'felt'..saya guna cotton je..tak jumpa kat kedai.)



2. Karpet lama (yang tak keras sangat)


  
3. Kain2 lama warna hitam dan coklat (untuk buat kening, jambul, ekor dan beak)

Cara nak buat :

1. Guntingkan kain kuning bentuk trapezium mcm gambar di bawah. Buat dua keping untuk bahagian depan dan belakang.
 

2. Kain putih pulak digunakan kalau nak buat dua lapis, nak bagi tebal sikit. Guntingkan bentuk yang sama.


3. Guntingkan bentuk mata, kening, beak dan mukanya seperti gambar di bawah.


 4. Dah siap gunting, terus jahitkan pada kain kuning tu.

5. Potong karpet tadi seperti gambar. Kemudian jahitkan pada dua2 kain kuning. Tujuannya nak bagi keras kat bahagian atas kepala.
 

6. Untuk bahagian bawah kostum, boleh jugak gunakan karpet tadi untuk mengeraskan bahagian tu. Tak lah nak serabut kalau ditiup angin masa perbarisan nanti.
 

7. Seterusnya, cantumkanlah kedua2 kain kuning tadi, bahagian depan dan belakang. Pastikankan tinggalkan ruangan untuk masukkan tangan. Sebaiknya, ukur dulu pada badan si pemakai.

8. Dah siap, buat pula jambul dan ekor angry bird tu. Saya gunakan karpet dan kain di belah kanan dan kiri karpet untuk bagi keras.


8. Maka, hampir siaplah kostum angry bird ni. Sebelum digunakan, buat dulu lubang untuk muka si pemakai.


Orang pertama yang merasmikan..Asyraf Wajdi. Adiknya, Iffah Nadhrah nak bergambar sama.


Update cerita pasal kostum ni...heee..bulan 9/2012 wat post ni, ari ni bulan 2/2013 baru update blog..5 bulan terbiar..


perbarisan ari tu, rumah Kuning dapat kekalkan kejuaraan utk tahun ke2 berturut2..alhamdulillah rasa puas lepas bersusah payah buat kostum tu..jom layan gambar!






1 Response
  1. Yantisa Says:

    tq for sharing this ... boleh la buat satu untuk sukan nanti .


Related Posts with Thumbnails

Semakan Yes ID Guru

Followers

Recent Comments

Recent Comments Widget